Főoldal » Toszkána fővárosa – Firenze

Toszkána fővárosa – Firenze

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Firenze az Appeninek dombjai között terül el az Arno folyó völgyében. Lakossága közel félmillió, de a városban tartózkodók száma ezt meghaladja a rengeteg turista, valamint a városban dolgozók miatt. A város hosszú múltra tekinthet vissza, a Kr. előtti I. században alapították, az 1400-as évektől a Mediciek uralták.

A „középkor Athénja”-ként és az olasz reneszánsz bölcsőjeként számon tartott Firenze bővelkedik történelmi és művészettörténeti látnivalókban. Ezt bizonyítja, hogy a történelmi belvárost 1982-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította majd 1986-ban elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. A várost olyan hírességek neve fémjelzi, mint a Medici család, Amerigo Vespucci, Dante, Petrarca, Botticelli, Michelangelo és még számos tudós, felfedező, művész.

A belváros szűk kis utcái, a zöldellő Arno folyó, és dombok, valamint a múzeumok és templomok falai számtalan felfedezésre váró kincset tartogatnak az odalátogatók számára. Európa egyik legérdekesebb, és legszebb városában ha rengeteg időt is töltünk, a műalkotások, történelmi emlékek csak egy töredékét láthatjuk. Firenze neve összefonódott a művészettel: az egész város egy hatalmas, élő műalkotás.

A város látnivalóinak zöme a középkori városfalak által határolt területen belül helyezkedik el. A Dóm tér már a középkorban is a város egyházi jellegű központját képezte. Itt találjuk a Keresztelő Szent János-kápolna nyolcszögű kupolás épületét, melynek külső falait különböző színű márványlapok díszítik. A kápolna eredetileg Firenze székesegyháza volt, a toscanai román ízlés valódi remeke.

A Firenzébe érkező látogatóknak már messziről feltűnhet a narancsos piros kupolájú Duomo, Olaszország egyik legnagyobb temploma – amely a modern korig Európa legnagyobb temploma volt. A 8300 négyzetméter alapterületű és a kupolájával 107 méter magas dóm a város legmagasabb épülete és egyúttal jelképe is. Ez a gigantikus templom jól jelképezi Firenze mindig és mindenben elsőségre törekvését.

Az épület a bejárattól a kupoláig számos látnivalót tár elénk, amiket Firenze több neves művészének köszönhetünk. A templom kriptájában meglátogathatjuk az 1966-ban feltárt 4. századi Santa Reparata nevű ókeresztény templom maradványait, a kriptában találjuk Brunelleschi és Giotto sírját.

Azoknak, akik nem szenvednek tériszonyban és hajlandóak 463 lépcsőfokot meghódítani, hogy egyben meghódítsák Firenze legmagasabb pontját, felejthetetlen élményben lesz részük. A kupola belseje, majd onnan kijutva a város kellő magasságból nyújtott látványa firenzei utunk egyik legszebb pontja.

A Dóm közelében fekszik a Medici-palota kora reneszánsz épülete, ettől balra elindulva megérkezünk a San Lorenzo térre, ahol megcsodálhatjuk a híres San Lorenzo-bazilikát. 300 évig Firenze katedrálisaként szolgált, majd 1425-ben a Medici család megbízásából Brunelleschi újjáépítette. Mivel nem tudta befejezni, ezért a régi sekrestye, és a templom belsőtere még az ő tervei alapján készültek el, de a homlokzat belső részét már Michelangelonak köszönhetjük. San Lorenzo leghíresebb része a Medici-kápolna. A templom a 15. századtól a Medici család hivatalos temploma és temetkezési helye volt.

A dominikánus szerzetesek kezdeményezésére épült Santa Maria Novella-bazilika Firenze első gótikus temploma és egyben első bazilikája. A bazilika fehér és zöld márvánnyal burkolt külső falai Firenze számos fontos műalkotásait rejtik. Ezek közé tartozik Ghirlandaio híres műve, a „Keresztelő Szt. János élete”, amin a város akkori polgárait, korhű divatvilágát és lakberendezési szokásait lehet felfedezni.

A Santa Maria Novellához szorosan kapcsolódik két irodalmi alak, Dante és Boccaccio. Míg a Strozzi-kápolna 14. századi freskóját Dante „Isteni színjátéka” ihlette, addig a Filippo Strozzi-kápolna maga szolgált Boccaccio „Dekameronjának” első színhelyéül.

A térre kétségkívül az Uffizi-palota vonzza a legtöbb látogatót. Eredetileg kormányzati célokra épült, jelenleg a Nemzeti Könyvtár, a Toscanai Központi Archívum és a híres Uffizi-képtár helyezkedik el az épületben. Utóbbi a Mediciek gyűjteményeiből keletkezett, művészeti kincseit és gazdagságát tekintve, egyike a világ első ilyen galériájának. Méltán sorolják a legnevesebb múzeumok közé.

A képtárat gobelinekkel zsúfolt, hosszú folyosó köti össze a Pitti-palotával. Különlegesen gazdag festmény és antik szoborgyűjteménye. A jeles alkotások közt Giotto, Botticelli, Leonardo, Raffaello, Michelangelo, Caravaggio művei sorakoznak.

Az Isteni színjáték szülőatyjának, Danténak a háza a Via Dantén magasodik. A családnak hajdan több épülete is volt az utcában, mára csak a szülőház maradt fenn. A Via Buonarrotti szögletén már Michalangelo háza áll, a művészre vonatkozó emléktárgyakkal, néhány ifjúkori művével és vázlataival várja az érdeklődőket.

A San Marco-tér Firenze egyik legfontosabb és turista szempontból legforgalmasabb tere, amit olyan nevezetességeknek köszönhet, mint a 13. században alapított Szent Márk- templom és kolostor, a Firenzei Szent-Márk Múzeum, valamint a Szépművészeti Akadémia Michelangelo világhírű Dávid szobrával.

Firenze történelmi központjában fekszik a reneszánsz stílusú Pitti-palota. A Medici család 1549-ben megvásárolta, volt a Toscanai nagyhercegek, és II. Viktor Emanuele király rezidenciája, de használta Napóleon is. Ma Firenze legnagyobb múzeumegyüttese működik benne, érdekes múzeumokkal: A Pitti-képtárat Raffaello, Bartolomeo, Tiziano, Dürer és egyéb olasz mesterek művei alkotják.

Az Adorno folyó legkeskenyebb részén átívelő Ponte Vecchio (Öreg-híd), a világ egyik leghíresebb hídjaként számon tartott építmény, a legrégebbi híd Firenzében. Ezt jelzik azok a megmaradt középkori műhelyek, amiket kezdetben hentesek, cserzővargák és patkolókovácsok, majd az ezektől kevésbé zajos aranyművesek használtak. A híd oldalaihoz épített ún. „fecskefészkekben” a mai napig ötvösök és aranyművesek munkálkodnak.

Rajta keresztül vezetett Róma egyik legfontosabb kereskedőútja, a Via Cassia. A többi felrobbantott firenzei híddal ellentétben a Régi híd érintetlenül maradt a II. világháborúban.

Bővebb információkat a városról a www.utazas-nyaralas.info/olaszorszag/firenze oldalon olvashattok.

Képek: www.toscana-utazas.hu,www.inganniadartefirenze.it,www.riccione-online.com,www.sacred-destinations.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.