Főoldal » Túra a Kis-Balatonnál

Túra a Kis-Balatonnál

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Kis-Balaton a Ramsari Egyezmény védelme alatt áll és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A szigorúan védett területekre nincs lehetőség bejutni, de bizonyos védett területek előzetes bejelentkezéssel és szakvezetéssel látogathatók. Bejelentkezni Fenékpusztán a Kis-Balaton Kutatóházban (Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház) lehet, amelyet a 76-os főúton Sármellék és Balatonszentgyörgyi szakaszáról letérve érhetünk el.

A szakvezetés keretében megismerkedünk a védett területekkel, a mocsár- és lápvilággal, madármegfigyelő állomásokon csodálhatjuk meg a vízivilágot. Meglátogatjuk a Diás-szigeten a Fekete István emlékhelyet és a Matula kunyhót. Bejelentkezés.

A Kis-Balaton bemutatóhelyei – amelyek szabadon látogathatók –  a Kányavári-sziget, Zalavár, a Kápolna-pusztai bivalyrezervátum és a Vörsi tájház.

Sétánkat kezdjük a Kányavári-szigeten, ahová csodás fahídon keresztül jutunk.

A szigeten kilátórornyokból lehet a Kis-Balatont megfigyelni. A közel 2 km hosszú “Búbos Vöcsök” tanösvény 15 állomásának a bejárásához kb. egy-másfél órára van szükség. A tanösvény elsősorban a tó madárvilágát mutatja be, de megismerhetjük a denevérek itt élő fajait is, valamint a Kis-Balaton történetét.

A szigeti sétánk után Zalavárra megyünk, ahol a Kis-Balaton Házat nézzük meg először. Itt megismerkedünk a vízvédelmi renszerrel, új interaktív kiállítás keretében ismerhetjük meg a madár- és a vízivilágot, a halfajtákat, Zalavár történetét. A kiállítás nagyon ötletes és nosztalgikus része egy régi tipusú tévé, amelyen Fekete István Tüskevár c. regényéből készített filmet tekinthetjük meg. A bemutatóhelyen találkozunk a feltárt Árpád-kori temető részeivel.
A Kis-Balaton területén felszerelt kamerák segítségével “élő adásban” pillanthatunk be a természet csodálatos titkaiba.


Fotó: Kis-Balaton Ház

Az épület mellet új, modern játszóteret alakítottak ki kis emberek nagy örömére. Új kerékpárkölcsönző is működik. A Kis-Balaton Ház megtekintése után még számos felderíteni való van a területen.

További információk a Kis-Balaton Házról

A Szent Adorján templom maradványai máig őrzik Szent Adorján sírhelyét, amely valamikor zarándok templom volt, mivel a legenda szerint a szent sírjának érintésére csodák történtek.

A Szent István emlékkápolnát az Árpád-kori templom alapjaira fektetve építették fel 1996-ban.

Fotó: Előtérben a Szent Adorján egykori zarándoktemplom maradványai, háttérben a Szent István Emlékkápolna.


A Millenniumi Emlékművet, amelyet Makovecz Imre tervezett, 2010-ben avatták a Szent Adorján Családi Nap keretében.

Makovecz Imre Ybl-díjas építész Millenniumi Emlékműve Zalaváron. Az építményben Zala megye múltját mutatják be. A tervek szerint itt kap helyet a szintén Makovecz által megálmodott Életfa, amelynek 258 levele Zala megye településeit szimbolizálja.

A csúcson ősi székely-magyar jelképek, a Nap és a Hold és a kereszténységet szimbolizálókereszt látható.

További információk Zalavárról

A következő állomásunk Balatonmagyaród közelében a Bivalyrezervátum Kápolnapusztán. A kipusztulástól megmentett állatfaj csodálatos otthonra talált ebben a mesés természeti környezetben. A dagonyázó bivalyokon kívül megcsodálhatjuk a természet által méltósággal megajándékozott szürke marhákat. Szamarak, kecskék és szárnyasok sétálgatnak szabadon, időnként ellopva a látogatók piknik kosarába rejtett finomságokat.

Az információs táblák segítségével megtudhatunk számos információt a bivalyokról és lakótársaikról. És ha éppen megéheztünk, bivaly vagy szürke marhából készült szalámit is vásárolhatunk ma már.

Dagonyázó bivalyok Kápolnapusztán


Fotók: Schmidt Valéria

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.