Főoldal » Turisztikai ajánló: Aquincum

Turisztikai ajánló: Aquincum

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A rómaiak a Krisztus születése körüli időkben jelentek meg a Dunánál, s uralmuk Budapest területén közel fél évezreden keresztül tartott. A Római Birodalom határát jelentő Duna stratégiailag tette fontossá Aquincum városát.

A 2. század elején Alsó-Pannonia (Pannonia Inferior) fővárosa lett, s egyben a helytartó székhelye. Kiterjedése nagyjából a mai Óbuda területét foglalata magában. A katonai tábor és a körülötte lévő polgári település a mai Flórián téren és környékén létesült.
Budapest római kori emlékeinek rendszeres kutatása a 19. század 80-as éveiben kezdődött. Az előkerült értékes leletanyag bemutatására 1894-ben nyitották meg az Aquincumi Múzeumot. Budapest – Rómától északra – az egyetlen olyan európai főváros, mely római örökségét nagyobb összefüggő területen tudja látogatói elé tárni, s gyűjteménye ma már milliós nagyságrendű. Az Aquincum Múzeum romterületén a polgárváros fórumát és az azt körülvevő városrész közel egyharmadát mutatja be.
Az észak-déli és kelet-nyugati főutca találkozásánál épültek a város fontosabb középületei: a fórum, a törvényház (basilica), a nagy szentély, a közfürdő, a vásárcsarnok. Még romjaiban is jól kirajzolódik a magasszintű városi kultúra nyoma: vízvezeték, csatornahálózat, vízöblítéses illemhelyek, folyóvízzel ellátott magánházak, üvegezett ablakok, kőlapokkal burkolt utcák, mozaikkal és falfestményekkel díszített épületek.
A múzeum kőtárának több mint ezer darabos leletanyaga Magyarország egyik leggazdagabb gyűjteménye. Aquincum különböző pontjairól idekerült kőemlékek a római hódítás teljes időszakát felölelik. A sírkövek, szarkofágok, oltárkövek, fogadalmi táblák, épületdíszítő faragványok és építési emléktáblák felirataik és domborműves díszítésük alapján fontos történeti forrásértékkel bírnak.

Róma Aquincumban állandó kiállítás
A mai Szentendrei úton álló kiállító épület – amely az ókori tűzoltó laktanya helyén épült – ad helyet többek között a múzeum 2007-ben megnyitott új állandó kiállításának.
1931-ben a polgárvárosi tűzoltószékház romjai közül került elő az az egyedülálló hordozható orgona lelet, melyet a felirata alapján Kr. u. 228-ban ajándékozott G. I. Viatorinus a tűzoltó egyesületnek. Az eredeti alapján 1935-ben készített megszólaltatható másolat az állandó kiállítás részeként ma is az épület egyik termében látható.

Az állandó kiállítás másik része a feltehetőleg Hadrianus helytartó, a későbbi császár által építtetett helytartói palotát mutatja be. A palota Róma hatalmát jelenítette meg a határ menti fővárosban díszes berendezéseivel, mozaik padlóival, falfestményeivel.
A kiállítás a hely fényűzését idézi meg a kiállított falfestmények, mozaik padlók, szobrok, érmék, arany ékszerek és egyéb használati tárgyak segítségével.

Az Aquincumi Múzeum hagyományosan több olyan rendezvényt is szervez, amelyek már több éve nagysikerrel kerülnek megrendezésre.
A legrégebbi és egyben legsikeresebb ilyen rendezvény a FLORALIA Római tavaszünnep, amely minden év májusában kerül megrendezésre az Aquincumi Baráti Kör szervezésében. Szinte már hagyományként a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola diákjainak virágkötészeti munkái díszítik fel a múzeumot és a romterületet erre az alkalomra.
A program ideje alatt a látogatók az ókort idéző életmód és kézműves bemutatókkal ismerkedhetnek.
E mellett két napon keresztül betekintést kaphatnak az antik Róma életébe: kipróbálhatják a hódító légiók fegyvereit, ékszert, sarut, kerámia edényeket, érmet készíthetnek, szőhetnek, kosarat fonhatnak. Színházi előadás, pantomim, légiók felvonulása, mesterségek bemutatója, gladiátorviadalok szerepelnek még a hétvége ajánlatában.
A gyerekek a kézműveskedés mellett részt vehetnek római gyermek és ügyességi játékokban.
Aki pedig teljesen átlényegülni szeretne római ruhákat ölthet magára és az erről készült fényképet a múzeum honlapjáról letöltheti.
A foglalkozások mellett a látogatók virágokat, mézet és méz termékeket, ásványokat vásárolhatnak, római ételeket fogyaszthatnak.

Az évenként megrendezett Aquincumi Költőverseny szintén régi színfoltja a rendezvényeknek.
Az Aquincumi Múzeum és a Magyar Írószövetség Költői Szakosztálya által meghirdetett verseny döntője zajlik a múzeumban május végén, június elején. A pályázók a döntőn, a látogatók pedig az epigrammaíró versenyen mérettethetik meg magukat.

A kirándulási ajánlat adatai:
Aquincum
Budapest és környéke régió – Budapest

Forrás: Kirándulástervező – Magyarország látnivalói egy helyen!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.