Főoldal » Turisztikai ajánló: Magyar Olajipari Múzeum

Turisztikai ajánló: Magyar Olajipari Múzeum

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Legfrissebb kirándulási ajánlatunk:
Magyar Olajipari Múzeum
Nyugat-Dunántúl régió Zalaegerszeg

Szabadtéri kiállítási terület, Zalaegerszeg
A Magyar Olajipari Múzeum országos gyűjtőkörű szakmúzeum, melyet 1969-ben alapítottak azzal a céllal, hogy gyűjtse, feldolgozza, kiállításain és kiadványaiban bemutassa a magyarországi szénhidrogénipar több mint száz éves történetét.

1993-ban átvette a Zsigmondy Vilmos Gyűjteményt, azóta nem csak a szénhidrogénipar, hanem a vízbányászat történeti emlékeit is gyűjti, őrzi.
Zalaegerszegen, a több mint 30.000 m2 területű állandó szabadtéri kiállításában a szénhidrogénipar (bányászat, feldolgozás, szállítás) műszaki emlékeivel, állandó kiállító termeiben az iparág technológiai folyamataival, történetével ismerkedhet meg a látogató. A szabadtéri részen elsősorban a szénhidrogének felkutatásához, a kőolajkutak fúrásához kapcsolódó, a kőolajtermeléssel, továbbá a szénhidrogének feldolgozásával kapcsolatos nagyobb méretű berendezések kerültek felállításra. A kutatási munkákhoz kapcsolódnak a geofizikai mérőkocsik és a sekélyfúró berendezés.
A kőolajfúrási szakterület komplett fúróberendezések, fúrómotorok, csigasorok, kitörésgátlók, öblítőfejek és mentőszerszámok képviselik.
A Lyukbefejezési és kútjavítási munkálatokat végző régi berendezések közül is találhatunk itt néhányat.
A kőolaj és földgáz termelése, szállítása kellékei közül mélyszivattyú himbákat, kútfejszerelvényeket, szeparátort, gázátadó állomásokat, kompresszorokat valamint a kőolajat a finomítók felé továbbító távvezeték első szivattyúállomását tekinthetik meg az érdeklődők.
A feldolgozó ipart, a szabadtéri részen többek között szűrőprések, gépzsírgyártó berendezés, hőcserélők, kazánok, szivattyúk továbbá a termékeket vagonokba töltő úgynevezett töltőpipa képviseli.
Az évszázados múltra visszatekintő, a kőolajbányászathoz hasonló technikát alkalmazó magyarországi vízbányászat nagyobb méretű berendezései (fúróberendezések), gépei, eszközei láthatók a szabadtéri kiállítási rész délnyugati felén, lévő területen.
Szoborparkjában – mely folyamatosan bővül – a magyarországi szénhidrogénipar több jelentős személyiségének bronz mellszobra látható.
Az iparbemutató kiállítás célja, hogy a látogatók elé tárja a szénhidrogénipar sokrétűségét, munkafolyamatait, tevékenységének eredményét. Ezt folyamatábrák, fotók, grafikonok, makettek, terepasztal és néhány jellegzetes tárgy, berendezés segítségével kívánja elérni.
Ásvány- és kőzetgyűjteményéből a Kárpát-medence jellegzetes kőzeteit, ásványait (köztük több ritkaságot), kövületeket, továbbá fúrások által felszínre hozott mélységi kőzeteket mutat be.

Forrás: Kirándulástervező – Magyarország látnivalói egy helyen!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.