Főoldal » Turisztikai ajánló: Paksi Atomerőmű

Turisztikai ajánló: Paksi Atomerőmű

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Turisztikai ajánlónk keretében rendszeres időközönként bemutatunk egy felkeresésre ajánlott magyarországi érdekességet.
E heti ajánlatunk: Paksi Atomerőmű
Dél-Dunántúl régió Paks

Az erőmű látogató központját évente sok ezren tekintik meg. Nagy az érdeklődés az ország egyetlen ipari méretű nukleáris létesítménye iránt, amely néhány éve a teljes nyitottság politikáját folytatja.

A csaknem ezer négyzetméteres alapterületű épületbe előzetes bejelentés nélkül is be lehet térni Budapest és Pécs között félúton.
A bejáratnál a látogatókat a Paksi disputa című alkotás fogadja, ahol elsétálhatnak a világhírű tudósok mellszobrai között.
Wigner Jenő, Neumann János, Szilárd Leó, Teller Ede és Hevesy György csevegnek egymással, visszatértek, hazajöttek közénk. Mellettük sziklát repeszt az atommag ereje, spriccel a feltörő víz.
Az épületben levő ember- és természetközpontú kiállítás nem az atomenergia dicséretét zengi, hanem el kívánja azt helyezni a hétköznapok világában.
A belépőt nem nukleáris berendezések, műszaki adathalmaz fogadja, hanem egy nagyméretű akváriumot lát a Duna élővilágával. Kárász, törpeharcsa és márna fickándozik a vízben, a háttérben parti táj az erőművel.
A kiállítás helytörténeti, néprajzi emlékekkel folytatódik, hogy majd egyszer eljusson a nukleáris energia alkalmazásának egyszerűsített titkaihoz. Közben a látogató is aktivizálódik.
Gombnyomással indítja a működő maketteket, lehívja az őt érdeklő képes információkat a számítógépek képernyőjére. Hozzájuthat a világ bármelyik atomerőművének legfontosabb adataihoz. Komoly erőpróbát jelent, amikor villamos energiát kell termelnie, és a saját fizikai erejét felhasználva versenyre kel egy konyhai turmixgéppel.

A sok érdekes ötlet egyike a bizalom képernyője.
Ennek segítségével bárki betekinthet az erőmű belsejébe, megtudhatja, hogy mi történik abban a pillanatban a vezénylőteremben, az atomreaktor csarnokában, vagy a villamos energiát előállító generátorok környékén. Nincs agitáció, nincs direkt rábeszélés, van viszont középiskolai szintű ismeretterjesztés.
A látogató megismerkedhet az alternatív energiaforrásokkal is, maga kapcsolja be a napelemek áramkörét és figyeli az eredményt. A vállalkozó kedvűek a kiállítás végén a vizsgáztató gépekhez lépnek, és számot adnak a megszerzett tudásról.
A sikeresen teljesítőket a hostessek reklámtárgyakkal jutalmazzák.

Az épület tetején levő üvegkupolából panoráma nyílik az erőműre. Pihenésként a mini postahivatalnál meg lehet írni az üdvözletet a barátoknak, amelyhez a képeslap, és a bélyeg ajándék. Sokféle tájékoztató prospektus vihető útravalónak.
Aki további izgalmakra vágyik, és betöltötte már a 16. életévét, azt várja az atomerőmű üzemi területe, ahol egyórás séta során, csoportos látogatás keretében szakavatott idegenvezető kíséretével járhatók végig a legérdekesebb részlegek. Az erre a célra épített üvegezett folyosókról tekinthetők meg a működő atomreaktorok, a vezénylőterem, és a hatalmas méretű turbina-generátoregységek.

Forrás: Kirándulástervező – Magyarország látnivalói egy helyen!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.