Főoldal » Turisztikai ajánló: Szalajka völgy

Turisztikai ajánló: Szalajka völgy

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Turisztikai ajánlónk keretében rendszeres időközönként bemutatunk egy felkeresésre ajánlott magyarországi érdekességet.
E heti ajánlatunk: Szalajka völgy
Észak-Magyarország régió Szilvásvárad

Aki a szilvásváradi fogatos-bemutatók színteréről egyszer körbenéz, tekintetét elkerülhetetlenül magára vonják a sűrű erdők fedte hegyek. Ezek talán már sejtetik a szemlélődővel, hogy közöttük egy ritka szépségű völgy kanyarog, a Szalajka völgye, a Bükki Nemzeti Park bejárata. A lóverseny pályáktól a sziklaforrásig és a híres fátyolvízesésig kiépített turista út vezet fel, de érdemes egyszer a zakatoló erdei kisvasutat is kipróbálni, amint az nyitott kocsijaival kanyarog a sűrű lombok között felfelé. Közben csak egyszer áll meg rövid pihenőre a halastavaknál.

A keskenyvágányú kisvasút eredetileg a faszállítást szolgálta a völgy alján fekvő fatelepig.
Amint halad az ember felfelé a kanyargó Szalajka mentén, önkéntelenül egyre csendesebb lesz minden ide látogató erdőjáró. Valahogy magával ragadja az embert a természet eredetisége, érzi, hogy itt nem valami röpke újkori műanyag-kulisszákról van szó, őstermészetet lehel a Bükk. Ugyanakkor barátságos is marad a patak, a tó, a pisztrángok, a fák közötti tisztásokat megvilágító napsugár nyomán.

Mire a szabadtéri múzeum bejáratához felérünk már kaptunk annyi benyomást, és találkoztunk már annyi természetes méltósággal, hogy elfelejtsük saját bajainkat és átadjuk magunkat a természet csodáinak.

A Bükk, a trianoni Magyarország legnagyobb összefüggő bükkös erdeje, az elmúlt évszázadokban nem volt lakatlan. De az itt élő ember gondoskodott arról, hogy bioszférája épségben megmaradjon, ő magával együtt tovább éljen, és ne tegye azt önnön maga tönkre. Fáiból, vizeiből, állatvilágából csak annyit használt saját céljaira, amennyi természetes módon megújulni volt képes. Nem károsították kipufogógázok a lombokat, nem zavarta motorfűrész hangja az állatvilágot, pedig sokoldalú, serény munka folyt helyenként a Bükk erdeiben.

A Szabadtéri Múzeum gondosan összeállított állomásai az erdőben és az erdővel élő ember küzdelmes életét mutatják. Meghatározó elem ebben természetesen a fa kitermelésének, gyakorlati megmunkálásának valamint szállításának egykori módozatai, egészen a szén- és mészégetésig. De láthatjuk itt a zsindelykészítők és fogatosok szabad füstjáratú lakókunyhóit is, a kövekből épített üveghutát és a vasolvasztó massát.
A múlt érzékenyebb emlékeit, a Szalajka-vőlgy Erdészeti Múzeuma őrzi. Az erdők fafajtáinak tudományos bemutatása mellett ott találjuk a fakitermelés szerszámait, a vadászfelszerelést és rendkívül élethűen megjelenített állatvilágát: a testes vaddisznótól és óriási szarvasbaktól kezdve egészen az erdő madaraiig.

Az Erdészeti Múzeum különlegesen részletes ismertetőt nyújt a természetkedvelőnek. A vidék talajmintái ugyanúgy megtalálhatók itt mint pl. az erdő fáinak rügymintái, hasznos és káros rovarok, lepkék gyűjteménye, stb.
Az Erdészeti Múzeumra csak az bukkan rá, aki az utat gyalog teszi meg a fátyolvízeséstől a völgy aljáig…

Forrás: Kirándulástervező – Magyarország látnivalói egy helyen!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.