Főoldal » Vár az Öreg-tó ölelésében

Vár az Öreg-tó ölelésében

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A tatai vár Tatán az Öreg-tó partján található vízi vár. A Vár épülete kiemelt műemlék. 1397-1409 között épülhetett a Lackffy család birtokközpontjaként – a Vértes és Gerecse hegységek találkozásánál – egy vízzel és mocsarakkal körülvett sziklamagra.

A Vár 1397-től királyi birtok, Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte fénykorát, mint nyaraló-kastély. A török hódoltság alatt – a 16. századtól – Tatát megpróbálták a Győr védelmét biztosító végvári rendszerbe illeszteni. 1568 után megépült az olasz bástyás vár, igazi erődítménnyé azonban nem vált, s többször cserélt gazdát a harcok során.

1727-ben a tatai uradalmat az Esterházy család ifjabb, fraknói grófi ágának kiemelkedő személyisége, gróf Eszterházy József országbíró vásárolta meg. Az uradalmi építőmester, Fellner Jakab által 1755-ben épített bejáró a mai napig a Vár megközelítésének fő útvonala.

A várárok feletti híd és a török kori bejáró között található az ún. udvarbíró ház, a bíró uradalom börtöncelláival, valamint a 19. század elején a raboknak épült kápolnával.

A Kuny Domokos Múzeum 1954 óta működik a vár épületében. Az 1912-ben alapított Piarista Múzeum gyűjteményén kívül jelentős, főként bronzkori és római kori régészeti, természettudományi, helytörténeti, képző- és iparművészeti, valamint hazai és nemzetközi néprajzi anyagot őriz.

A Vár 13 termében állandó kiállítás látható a római kortól a 19. századig felölelve Tata és környéke történetét:

-A tatai céhek története
-A tatai fazekasság története
-Főúri élet a XVIII. Században
-Királyi vár és monostor
-Tata és környékének története a római kortól a középkorig
-Tata és Tóváros mezővárosok története a 18-19. században

Két teremben időszaki kiállítások bemutatására nyílik lehetőség:

2011.08.21. – 2011.09.15. – A keramikus Kuny Domokos
Kuny Domokos első ízben mutatkozik be Tatán emberi közelségben, a kiállítás megtekintésével a látogatók átfogó képet kaphatnak munkásságáról, meg tudhatják, hogy mi módon kötődik Tatához az ő személye.

2011.10.01. – 2011.12.01. – Éremgyűjtők tatai csoportjának bemutatkozása

Bővebb információk és forrás: www.museum.hu

Képek: www.museum.hu, www.panoramio.com, www.tata.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.