Főoldal » Varázslatos virágok – Orchidea és Bromélia Kiállítás 2012

Varázslatos virágok – Orchidea és Bromélia Kiállítás 2012

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Magyar Orchidea Társaság idén is megrendezi hagyományos őszi orchidea kiállítását november 16-17-18. napokon a Vajdahunyadvár konferencia termében. A megkapó szépségű virágok változatos szín és formaviláguknak köszönhetően úgy a botanikusok mint a laikusok megkülönböztetett figyelmét élvezik. Ismerkedjünk meg velük.

Orchidea: Szerelem, sorchideafélézépség, finomság. Keleten a kifinomultság, a műveltség és gyöngédség megszemélyesítője. Már a 19 században nagyon keresettek voltak ezek a növények, de akkor még csak a gazdagok kiváltsága volt. Hazánkban is élnek őshonos orchidea fajták, melyek nagyjából 60 fajt számláló védett, talajlakó évelő növények.

A kosborfélék vagy orchideafélék (Orchidaceae) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozó család. Földünk egyik legnépesebb növénycsaládját alkotják, mintegy 22-30.000 természetes módon kialakult fajjal (a virágos növények 6–11%-a ide tartozik), melyek között gyakran nehezen állapítható meg éles határvonal. Ezek mellett 150.000 (!) hibridfajta is létezik. A fajok áttekinthetetlenségét fokozza az utóbbi évtizedekben mesterségesen előállított, évente akár több száz új hibrid és laboratóriumi körülmények között vegetatív úton előállított szín és alakváltozat.

Néhány ismertebb orchideafajta:

Cattleya, „az orchideák királynője” – Többségük Közép- és Dél-Amerikában fordul elő, legtöbbjük csak kis területen és kis egyedszámban él eredeti élőhelyén. A hibridjeik száma meglehetősen magas. Kifejezetten fényigényes növények, egész nap teljes fényt igényelnek

Aerides (rókafarkú orchidea) – Ázsiában honos. Egy tengelyes szárakon hosszú levelekkel, sok elágazó léggyökeret fejlesztenek. Kb. 70 fajuk ismert. Virágzatuk tömör, lelógó fürt, amelyek erősen illatosak.

Cymbidium (Csónakorchidea) – Madagaszkártól Indián át Ausztráliáig megtalálható. Több mint 50 fajuk létezik, melyek leginkább fán élők, de talajlakók is előfordulnak. Rövid tojásdad szárgumójukon sok hosszú, keskeny bőrnemű levél fejlődik. A levelek hónaljából törnek elő a fürtszerű virágzatok.

Masdevallia (Bohócorchidea) – Közép- és Dél-Amerikában, Mexikóban, Kolumbiában őshonos orchidea fajták. Általában epifita növények, de több fajtája is megél sziklarepedésekben, vagy lazább talajban.

Paphiopedilum (Papucsorchidea) – Elterjedésüket tekintve, szinte az egész Távol-keleten megtalálhatóak. Megfelelő körülmények közt a virágaik tartósak, akár 2-3 hónapig is díszítenek.

Phalaenopsis (Lepkeorchidea) – A népes orchideacsalád, melynek hazája a Fülöp-szigetek és az Indonéz szigetvilág. Fehér, rózsaszín és csíkos a leggyakoribb virágszín.

Bromélia – a trópusok legszínesebb és legváltozatosabb növényei. Eredeti élőhelyük a dél-amerikai őserdő, de ma már nálunk is széles választékban fordulnak elő ezek a különleges dísznövények. A broméliák családjában több mint 160 faj található.

Az egyik legszebb bromélia az Aechmea splendens vagyis ismertebb nevén a lándzsarózsa. Gyönyörű ezüstös levelei közepéről hatalmas rózsaszín lilás fellevelek nyílnak, azokból pedig apró kis liláskék virágok. Bár a virágok csak pár napig nyílnak, a színes fellevél rózsa akár fél évig is ékeskedik. Az anyanövény életében csak egyszer virágzik, utána elpusztul, ám gondoskodik az utánpótlásról oly módon, hogy a virágzás végén sarj növényeket hajt. Ezek a kis növénykék négy év múlva újra virágoznak.

A Vrisea splendens, más néven pikkelyvirág egy különleges broméliaféle, amely barnásvörös, fényes, keresztsávos leveleivel egész évben díszít. Akkor a legszebb, amikor élénkvörös fellevelű virágszárat fejleszt. Ezek közül a fellevelek közül nőnek ki sárga, tölcsér alakú apró virágai.

A család egy másik ismert tagja a Guzmánia lingulata, mely a trópusokon őshonos. Ezek a növények akár 60-70 cm magasra is nőhetnek, a fellevelei pedig fehér, piros sárga, vagy épp narancssárga színűek is lehetnek.

A broméliák közé tartozik még az ananász, a neorelgia, és a tillantsia is. Válasszuk bármelyiket is, biztos, hogy egyedi lakásdísszé válnak ezek a szép trópusi növények.

Az őszi Orchidea és bromélia kiállítás programja

November 16., 10 óra – Orchideák gondozása – tanácsadás
November 16., 14 óra – Orchidea-betegségek és kezelésük
November 17., 10 óra – Orchideák lakóterekben
November 17., 14 óra – Orchideák átültetése – interaktív bemutató
November 18., 10 óra – Orchidea kertben és lakásban
November 18., 14 óra – Orchideák átültetése – interaktív bemutató

Az Orchidea kiállítás nyitva tartása mindhárom napon: 9-17 óráig

Képek forrásai: tarskeresok.network.hu, aboutorchids.com, personalplantservice.com, baranyaifoto.hu, csakneked-2011.bloglap.hu, blog.xfree.hu, viragplaza.hu, gallery.site.hu (Papp Julianna), fotopedia.com, kepeslap.com, sikoly.blogol.hu, atterkepek.abbcenter.com, alcolore.it, biochem.szote.u-szeged.hu, gulbarium.ru ,visoflora.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.