Főoldal » Vegyészeti múzeum

Vegyészeti múzeum

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A múzeum a Várpalota belvárosában álló középkori várépületben kapott otthont, melynek története a XIV. sz. végétől datálódik. Kont Miklós nádor, Nagy Lajos király hadvezére a területen letelepedik és az 1380-1390-es években lakóház céljára palotát emeltet. Az egykori épületegyüttes további bővítése az 1439-1445 közötti időszakra esik és Kont Miklós leszármazottja, Újlaki Miklós főúr nevéhez köthető.
1715-től a vár katonai jellege megszűnik, a Zichy-család az épületet várkastéllyá alakíttatja át. A második világháború alatt és az azt követő időszakban élte át utolsó megpróbáltatásait az épület. A 70%-ban lebombázott városi lakóépületek helyreállításához az épület anyagát kívánták felhasználni. Ez a végső rombolás szűnt meg azáltal, hogy döntöttek a vár műemléki helyreállításáról és hozzájárultak a Vegyészeti Múzeum beköltöztetéséhez. A Thury-várat felkereső látogató a kapuépítményben ideiglenesen kialakított kőtárban a vár gótikus és barokk kori faragott köveit, ajtó- és ablak kereteit és a város területén talált római kori kőemlékeket láthatja. Aurelius Dialo nevű római veterán 3 alakos síremléke az egykori kapurészben látható. A régi kapun áthaladva kezdődik a Vegyészeti Múzeum anyagainak bemutatása, a folyosó végén látható egy XVIII. sz-ból származó hamuzsírfőző üst, melyben a hazai vegyipar első termékei közé tartozó alapanyagot állítottak elő. A hamuzsírt főként a – Európa más országaiban már fejlett – textil- és üvegipar hasznosította. Az első emeletre érve a balra található kisteremben 2008 júniusában nyílt új állandó kiállítás látható Alkimista műhely címmel. A misztikus hangulatú kiállítótérben a magyarországi alkímia történetének rövid áttekintését kapja a látogató. A műhely korabeli eszközök másolataival, alkimista bábuval és kemencével, kitömött hüllővel, alkimista szimbólumokkal és elemjelölésekkel kalauzolja el a vendégeket a bölcsek kövét kutató elődök világába. A jobb oldali teremben korábban a II. világháború utáni időszak vegyiparát bemutató kiállítást láthatta a közönség. Jelenleg ez a kiállítás átmeneti elrendezésű, felújításra vár. Ebből a teremből nyílik az ún. Corvin-terem, mely városi kezelésbe került, kiállításoknak és egyéb rendezvényeknek ad helyet. A második emeleti Márványterem -amely gyakran helyszíne különféle múzeumi rendezvényeknek, szakmai konferenciáknak és városi kulturális eseményeknek is – a hazai kémiaoktatás 1750-1950 közötti fejlődését mutatja be. Bemutatja az oktatás jelentős hazai művelőit, kiemeli a kémiaoktatásban bevezetett laboratóriumi gyakorlat elterjesztésében a példa értékű Selmecbányai Bányászati Iskolát, a hazai tudományos kutató és oktató helyek létesülését. Ezt a kiállítást 1996-ban az Iskolatörténeti Emlékbizottság – 1000 éves a magyar iskola emlékplakett elismerésben részesítette.
A második emeleti nagyteremben több kiállítási blokk ismertet meg a közelmúlt és napjaink vegyipari és kémiatudományi eredményeivel. Láthatók itt többek között: mérlegkiállítás – benne a Than-féle higanyos súlysorozattal -, a Vegyiparunk és gyógyszeriparunk az ezredfordulón üvegtechnikai műhely berendezései, elektronmikroszkópok, Than Károly emlékkiállítás stb. Egy kisebb teremben az 1940-50-es évek kémiai laboratóriuma tekinthető meg, itt van felállítva Zemplén Géza, a hazai szerves vegyipar kiemelkedő jelentőségű alakjának eredeti laborasztala.
A – Számítástechnika a vegyipar szolgálatában – című kiállításunk legértékesebb eleme GIER típusú számítógép, melyet az 1960-as években a Péti Nitrogénművek II. sz. ammóniaüzemének távirányítására használtak. Legvégül a kamara-és emlékkiállítások rendezésére alkalmas terembe érkezünk, ahol egy nagyméretű gobelin ragadja meg a látogató figyelmét.
A gobelin a -Vegyipari allegóriája – címet viseli és E. Tasy Klára alkotása. A teremben jelenleg a Harsányi Imre emlékkiállítás látható, aki a térség vegyiparának meghatározó személyisége volt. A múzeum megtekintésén kívül előzetes bejelentkezéssel lehetőség van múzeumpedagógiai foglalkozás – kémia a múzeumban – igénybevételére. Nyaranta egy alkalommal pedig Alkimista tábort szerveznek 13-18 éves korú tanulók számára.

A kirándulási ajánlat adatai:
Vegyészeti múzeum
Közép-Dunántúl régió Várpalota

Forrás: Kirándulástervező – Magyarország látnivalói egy helyen!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.