Főoldal » Vendégségben a Bogár tanyán

Vendégségben a Bogár tanyán

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Bogár tanya Szekszárdon van. A tanya szónak itt kicsit más jelentése van, mint ahogy megszoktuk. A város kertes övezetében a Szőlőhegy utcán helyezkedik el szomszédokkal körülvéve. Az épület népi műemlék. Másolatát felépítették a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban is. A tanyán a Sárközt bemutató néprajzi magángyűjtemény látható, amelyet Bogár István alapított 1967-ben.

“Bogár István 1923. május 18-án született Őcsényben. A Nagykőrösi Református Líceum és Tanítóképző Intézetben szerzett kántortanítói képesítést 1943-ban. Még ebben az évben Sárpilisre került tanítónak, ekkortól kezdve végzett kutatásokat a község és a Sárköz lakóinak népszokásairól, gondolatairól. Hatalmas mennyiségű anyagot gyűjtött a sárközi emberek mindennapjairól, tánckultúrájáról. 1946-ban létrehozta a sárpilisi férfi dalárdát. 1948-tól a Sárpilisi általános iskola igazgatója 1971-ig.

1967-ben alapította a “Bogár tanya” néven ismertté vált néprajzi gyűjteményt, amelyet jelenleg az alapító lánya, Bogár Éva tanárnő gondoz.

Bogár István kezdeményezésére indult el a “Sárközi Lakodalom” elnevezésű népművészeti rendezvénysorozat. Sárközi népdalgyűjteményének válogatott dalaiból Farkas Antal írt fúvószenekari művet, melyet a Szekszárdi Fúvószenekar mutatott be Véghelyi Miklós vezényletével.

1971-től a Tolna Megyei Tanács Művelődési Osztályának néprajzi felügyelője, 1975-től 1983-ig a Babits Mihály Megyei Művelődési Központ főmunkatársa Szekszárdon. 1990 október 5-én halt meg.

Nyitvatartási idő nincs, a gyűjtemény előzetes egyeztetés alapján tekinthető meg.
Telefon: (+36)30/8520890″

Forrás: http://www.szeki.hu/turista/kalauz/magyar/tu000055.htm

Bejelentkezni a fenti telefonszámon lehet. Éva néni szeretettel mesél a gyűjtemény létrejöttéről, a használati tárgyakról, a népművészetről és a népviseletről.

Fotók: Schmidt Valéria

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.