Főoldal » Világversenyek, konferenciák és turizmus

Világversenyek, konferenciák és turizmus

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Többször is elhangzik a témában jártas szakemberektől, hogy a magyarországi turizmust nemzetközileg ismert eseményekkel, kongresszusokkal, versenyekkel lehetne nagyobb mozgásra bírni. Ehhez azonban jelentős fejlsztésekre is szükség van, mert nem rendelkezünk elegendő számú, sokszáz fő befogadására alkalmas konfereniatermekkel, nagyméretű stadionokkal, és az infrastruktúrát is fejleszteni szükséges.

Tegnap ért véget Londonban az Olimpia, bár a paralimpiai játékok még hátra vannak. Egy, a játékok első hetében készült írásban arról lehetett olvasni, hogy 20%-kal kevesebb turista tartózkodik a londoni hotelekben, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Pedig a szállásadók még jelentős árcsökkenést is alkalmaztak annak reményében, hogy fellendítsék a forgalmat. A K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a turisták többsége szándékosan kerülte el a brit fővárost az olimpiai időszakban, hogy távol maradhassanak a zsúfolt helyektől. Más turisztikai helyszínek, mint például a múzeumok vagy a színházak kétszámjegyű (átlagosan 30%-os) forgalomcsökkenést regisztráltak.

A negatívumok ellenére komoly bevételek is keletkeznek egy jelentős világesemény (ilyen volt például az Olimpia Londonban) megrendezésének hatására. Elég a szponzorokra, reklámbevételekre gondolni. A rendezési jogot elnyert országnak komoly presztízst jelent, amelynek hatásai később is jelentkeznek.

Magyarország évről évre jelentős eseményeknek ad otthont mind a sport, mind az egyéb ágak területén. Még 2012 februárjában tartott kerekasztal- beszélgetést az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága, valamint a Turisztikai Managerek Szövetsége (TMSZ). Ezen a beszélgetésen többek között az is elhangzott, hogy a sportturisták költési hajlandósága vetekszik a konferenciaturistákéval. Korábbi blogbejegyzésemben, amely a Forma-1 hatásait boncolgattam, meg lett említve a kiérkezett külföldi látogatók fejenkénti átlagos költése (233000 Ft). Ez csak egy esemény a sok közül, azonban nem lehet kijelenteni, hogy figyelmen kívül hagyható a turizmusnak ezen részei. Ugyanezen a beszélgetésen hangzott el az is, hogy össze kell kapcsolni az egészségturizmust a sportturizmussal.

A konferenciák, sportesemények pozitív hatásai megkérdőjelezhetetlenek. Tisztában vagyok azzal, hogy jelentős kiadásokat emészt fel egy-egy nagyméretű stadion vagy kongresszusi központ megépítése valamint a hozzájuk köthető infrastruktúra kiépítése. Mégis azt mondom, hogy érdemes támogatni ezeket a beruházásokat, hiszen az építőipar is sokat profitálhat belőle, feltéve, ha hazai cégek végzik a munkálatokat.

Bővebb információ a következő oldalakon:

http://www.turizmusonline.hu/aktualis/cikk/londoni_olimpia__nem_ezt_remeltek

http://hvg.hu/sport/20120216_sportturizmus_fellenditese

A kép forrása:

http://www.google.hu/imgres?q=sportturizmus&num=10&hl=hu&biw=1024&bih=653&tbm=isch&tbnid=dIPYk1Jm-Z8G6M:&imgrefurl=http://www.origo.hu/utazas/20091012-belfoldi-turizmus-aktiv-turizmus-budapest-maraton.html&docid=DrM_qgTgU-BnGM&imgurl=http://static3.origos.hu/i/0711/20071122futoverse4.jpg&w=580&h=408&ei=N3MqUKDkA8r64QTciIFQ&zoom=1&iact=hc&vpx=271&vpy=154&dur=4843&hovh=188&hovw=268&tx=108&ty=150&sig=106308683494275958310&page=1&tbnh=137&tbnw=171&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:1,s:0,i:75

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.