Főoldal » Vilnius, a litván főváros

Vilnius, a litván főváros

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Litvánia Északkelet-Európában, a Balti-tenger partján található. Északról Lettország, délkeletről Fehéroroszország, délről Lengyelország és délnyugatról Oroszország Kalinyingrádi területe határolja. A három balti állam közül Litvánia a legnagyobb és legnépesebb, a Balti-alföld déli részén terül el. Kb. 100 km hosszú partvonallal rendelkezik, amelyből csak 38 km-nek van közvetlen kijárata a Balti-tengerre. Az egyetlen nagy tengeri kikötője, Klaipėda a Kur-öböl keskeny bejáratánál van. Ez egy sekély lagúna, amely délre egészen Königsbergig tart.

Litvánia fővárosa és egyben legnagyobb városa, Vilnius 312 kilométerre helyezkedik el Klaipedától, és autópálya köti össze a fontosabb városokkal, a 102 kilométerre fekvő Kaunassal, a 214 kilométerre fekvő Šiauliai-jal, valamint a 135 kilométerre elhelyezkedő Panevėžys-szel.

Vilnius részben ma is fallal övezett történelmi belvárosa az UNESCO Világörökség listáján található 1994 óta. Az óváros Észak-Európa fennmaradt középkori városmagjai közül az egyik legnagyobb a maga 3,59 négyzetkilométerével. A Vilnius 17. kerületét alkotó negyed 74 háztömbjében 1487 épület van, összeadott szintterületük majd másfél millió négyzetméterre rúg.

A negyed Vilnius közepén, a Neris bal partján helyezkedik el, területét egykor városfal határolta, melyből mára mindössze a Hajnal-kapu maradt meg. A kapu Vilnius tatárok elleni védelmének megerősítéseként létrejött falrendszer részeként épült 1503 és 1522 között, amikor a város a Litván Nagyfejedelemség fővárosa volt. A kapu a nevét a Vilniusszal szomszédos Ostry Koniec nevű település után kapta, ahova a rajta áthaladó út vezetett (a kapu az óváros déli részén fekszik, nem keleten). A városfalakat a XVIII. század végén az orosz kormányzat bontatta el, csak a Hajnal-kapu maradt meg. A kapu magyar vonatkozású érdekessége, hogy 1956. november 2-án, a Báthory István által alapított vilniusi egyetem diákjai, az 1956-os magyar forradalom hírét hallva a Rasos temetőtől a Hajnal-kapuig vonultak szolidaritásuk jegyéül, majd a kapunál szimpátiatüntetést tartottak. A tüntetést a karhatalmi erők feloszlatták, számos diákot (köztük Tomas Venclova kortárs litván költőt) letartóztattak, majd később kicsapták őket az egyetemről is.

Az óváros Vilnius legrégebbi része, mely századokon keresztül fejlődött, folyamatosan alakulva a várost érő kulturális hatások, és a történelem révén. Ennek következtében a negyedben számos stílus fellelhető, találhatunk gótikus, reneszánsz, barokk, és neoklasszicista épületeket is.  A negyed fő ütőere a folyamatosan lüktető Pilies utca, kávéházakkal, éttermekkel zsúfolva. Vilnius legfontosabb utcája, a Gediminas sugárút csak részben tartozik az óvároshoz, kiindulási pontja, a Katedrális tér azonban a negyed és Vilnius legfontosabb terei közé tartozik, a Városház térhez hasonlóan.

A városrész egyik legösszetettebb építészeti együttese a Vilniusi Egyetem, mely 13 udvaros épületével a legnagyobb tömböt alkotja az óvárosban. A brüsszeli Mini-Európa kialakításakor ez az épület lett kiválasztva Litvánia reprezentálására.

A legtöbb nevezetesség itt az óvárosban található, köztük 5 palota és 3 templom, továbbá néhány múzeum is. De ezek közül néhányról a továbbiakban bővebben szólok majd.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.