Főoldal » Vinofolk – a zenei kaland, borral fűszerezve

Vinofolk – a zenei kaland, borral fűszerezve

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

El lehet-e magyarázni a bor ízét? Lehet-e szavakba önteni mindazt, ami egy igazán különleges bor kóstolása után átjárja a testet? Erre tesznek kísérletet különleges sommelierként a Cimbaliband zenekar tagjai és vendégeik. A zene nyelvére fordítják le a magyar bort. Bátran felhasználják a Kárpát-medence színes folklór dallamvilágát, fűszerezve különböző zenei műfajokkal, látványos vizuális elemekkel, tánccal és nem utolsó sorban az egész produkciót összefogó varázslatos magyar hangszerrel, a cimbalommal.          A zenekar tagjai és a vendégek elhozzák kedvenc borukat és egy-egy dallamon keresztül meg is “kóstoltatják” azt a közönséggel. Az est végén pedig egy igazi borkóstolón bárki megízlelheti a műsorban szereplő borokat és igazolhatja, mennyire hiteles sommelier a muzsika

Akik ebben a zenés-boros kalandban segítségükre lesznek:

 

Cimbaliband           – A  „PetőfiRádió 2013-as év felfedezettje”

Egy igazi “multikulti” zenekar.  Zenéjükben a modern kelet-európai életérzés keveredik a népzenével.   Szerb harmonikás, magyar hegedűs, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos és gitáros, mindez egy sejtelmes női énekhanggal, és egy jazzdobossal megfűszerezve. Zenéjük forrása a magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, rock’n’roll – és muzsikájuk alapja egy varázslatos magyar hangszer: a cimbalom és aki megszólaltatja, Unger Balázs.      

Sebestyén Márta    – „A magyar kultúra nagykövete”

Születése óta a zene bűvöletében él. Mára már világhírű művész, aki a legrangosabb koncerttermekben lép fel. Minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet. Énekel a több Oscar-díjjal kitüntetett Angol Beteg c. filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is. Énekelt a Japán császár előtt, de a Spanyol király és az Angol uralkodó is megismerhette általa a magyar nép dalait. Igazi kulturális nagykövete hazánknak – és nem mellékesen Borlovag.

Lukács Miklós (cimbalom) –Keze nyomán újjászületik a cimbalom.”

Virtuóz játékában a népzene és a jazz izgalmas találkozásának lehetünk tanúi. Kilenc éves volt, amikor az első díját nyerte cimbalomjátékáért, a Rácz Aladár versenyen.  Klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, de korán kialakult érdeklődése a jazz, az improvizatív muzsika iránt.  Saját kvintettjén túl számos neves formációban játszott és játszik. Unger Balázs, a Cimbaliband „frontembere” példaképének tekinti a cimbalom nagymesterét. Ritka, hogy egy színpadon szólaljon meg egyszerre két cimbalom- a Vinofolkon azonban ez is megtörténik – igazi cimbalomversenyre számíthatunk!

Szirtes Edina „Mókus” – „Szerelem és kínai filozófia, égbemászás és földönjárás, misztérium és vagányság”.

A hazai világzenei élet egyik legrendhagyóbb személyisége. Hol folkos, hol sanzonos, hol keleties, hol kortárs zenés hangzásban utazik, de markáns hegedűfutamai és sodró énekhangja mindenféle áramlatokon felül emelik.

Zenekara, a Fabula Rasa és a Cimbaliband már többször játszott együtt, innen a jó kapcsolat. Legutóbbi lemezükön Unger Balázs is közreműködött.

Oláh József               – „Három szó elég megmondani, mi a Parno Graszt : sugárzás, őszinteség, közvetlenség”

A fővárosi értelmiség egyik fő világzenei kedvence, de egy pillanatra sem szakadt el a paszabi gyökerektől. Az Ungerground lemezbemutató-koncert vendége volt.  Oláh József Parno Graszt nevű zenekarában is muzsikált már Unger Balázs, az Ez a világ nekem való” című lemezen pedig ő cimbalmozott.

Talamba                   –  Világrekorderek a színpadon – 862 ütés 1 perc alatt.  

Magyarországon egyre népszerűbb az 1999-ben alakult együttes. Az öt fiú már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán barátságot kötött, és míg tanulmányaikat végezték, kreativitásuk, ötleteik és elképzeléseik hasonlósága sikeres csapattá kovácsolta őket. Céljuk a zene megszerettetése az emberekkel, ütős hangszerek segítségével. Ehhez nélkülözhetetlen eszközük a humor.

Igazi zenei különlegességet ígér a Vinofolk – egyszerre, egy színpadon szólalhat meg a cimbalom és vibrafon, marimba, és a xilofon , amire  világszerte alig van példa.

Fricska                      – „Erő és virtuozitás a színpadon – érzékien magyar. Felejthetetlen élmény”

A Fricska Táncegyüttes 2009-ben alakult, az Aranysarkantyú díjas Moussa Ahmed vezetésével. A Cimbaliband állandó vendégei, közös műsoruk a Szívtánc, amelyben zene, tánc, szerelem vegyül eggyé, leomlanak a határok és körbeutazzuk a világot térben, időben és zenében.

Vinofolk – zenei különlegességek, világrekorderek egy színpadon a legjobb magyar borokkal

Kihagyhatatlan élmény!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.