Főoldal » Virágba borul a “cívisváros”

Virágba borul a “cívisváros”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az idén 42. alkalommal kerül megrendezésre a Debreceni Virágkarnevál (augusztrus 15-20.), amely ebben az évben is színes, pompás és különleges, örök élményt adó programokkal vár minden oda érkező látogatót a környékről, Debrecenből és az ország minden részéről. 

2011. év különlegesen fontos a város számára, hiszen 650 évvel ezelőtt 1361-ben, I. (Nagy) Lajos Anjou király idején szerzett mezővárosi rangot, s ezzel a bíráskodás és az önkormányzatiság jogát. Ez a jeles évforduló a karneváli programsorozatban is kiemelt jelentőséget kap.

A virágkarnevál Debrecen egyik legnagyobb és az ország egyik leglátogatottabb rendezvénye. Évente több százezer látogató kíváncsi a nem mindennapi virágkompozíciókra. Öt napon keresztül, folyamatos programok várják a kikapcsolódásra vágyó látogatók százezreit.

Európa egyetlen karneválja, amely ekkora virágkompozíciókat vonultat fel egyszerre. A történelmet tekintve, immár negyvenegy éves múltra visszatekintő rendezvény augusztus. 20, amely Szent István napjához és az új kenyér ünnepléséhez fűződik.

Videó: www.youtube.com/watch?v=s3qP86FpfE4&feature=related

A Debreceni Virágkarnevál régi idők óta jelen van a történelemben. A történetírók már 1905-ből is említést tesznek egy virágkorzóról. Az első kocsi már abban az időben is a várost képviselte, egy ötös fogattal, a bakon ültek a város színeit viselő egy hajtó és egy hajdú, a díszítésként pedig kék búzavirág és sárga akác tündökölt.

A virág kocsikat szárazvirágok ezreiből készítik el, amelyek mindig egy témára épülnek fel. Minden virágkompozíciót egy-egy teherautó szállít, melyre először a téma vázát alkotják meg hungarocellből és egyéb anyagokból, majd ezekre kötik erősen a száraz- és élővirágokat.

Utolsó fázis a vágott virágok felhelyezése, melyek frissessége csak úgy marad meg, amennyiben közvetlenül a felvonulás előtt, 19-én éjszaka tűzik fel őket. A virág kocsiknak augusztus 20-án, reggel pontosan 6 órakor már teljes pompájukban kell állniuk. Minden évben hagyományok szerint a Szent Korona a nyitó kocsi, a további virág kompozíciókban mindig előfordul valamilyen mesebeli téma.

Hagyományokhoz illően különböző vállalatok, cégek díszítenek autót, amelyekhez akár 3 millió szál virágot is felhasználnak. Az évente 15-16 feldíszített kocsi között több mint 20 hazai és külföldi művészeti csoportok, tánccsoportok, zenekarok és mazsorett-együttesek mutatják be látványos produkciójukat a nagyközönség előtt.

A látogató közönség pedig a délutáni órákban egészen közelről szemlélheti meg a kiállított virágkompozíciókat a Nagyerdei Stadionban.

Bővebb információk és forrás: www.debreceniviragkarneval.hu

Képek: www.iranydebrecen.hu, www.debreceniviragkarneval.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.