Főoldal » Völgyek „fogságában” Melegmányban

Völgyek „fogságában” Melegmányban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha völgyek (és források), akkor Mecsek! Sehol máshol ennyi szép völgy, ennyi gyönyörűen foglalt forrás. Bizton nevezhetjük kis hazánk kirándulóparadicsomának, mert szépsége mellett az arrajáró turisták és kirándulók „kiszolgálása” (jelzések, pihenőhelyek, esőházak, kulcsosházak, stb) magasan „veri” a többi tájegységet.

A Középső-Mecsek egyik legszebb szurdoka a Melegmányi-völgy és hasonlóan gyönyörű a Nagy-mély-völgy is. A két völgyet köti össze az Ágnes-vízesést rejtő Petnyák-völgy. A völgyeket kora tavasszal szinte beborítja a medvehagyma (és illata).

Járjuk be most ezt a gyönyörű vidéket egy körtúra keretében úgy, hogy (legyen benne egy kis „hegymenet” is :) tegyünk egy kitérőt Kantavár romjaihoz (és forrásaihoz) is

Útvonal: Tripammer-fa (K●) – Melegmányi-völgy (P+) – Petnyák-völgy (Z) – Nagy-mély-völgy (P) – Rábay-fa (P+,P■,K) Fehérkúti kulcsosház, Tripammer-fa (táv 8,5 km emelkedés 290 m)

Kitérők: Petnyák-völgyből (Z,Z●) – Barátság-forrás (oda-vissza 0,7 km e 20 m), Rábay-fától (P,PL) – Kantavár (o-v 2,4 km e 70 m) = kitérőkkel együtt 11,6 km emelkedés 380 m

Az útvonal látnivalói:

Ágnes-vízesés: másfél méteres magasságával a legnagyobb vízesés a Mecsekben.

Anyák-kútja: (régebben Mária-forrás) 60 m hosszú forrásbarlang ürege rejtőzik a hegy gyomrában, benn 2,5 m mély tó is van, amelyben vakrákok élnek.

Barátság-forrás: A Páfrányos nevezetű területrészen fakad, bő vízhozamú. Mellette egy öreg bükkmatuzsálem alatt pihenőhely, nyársalóval.

Kanta-vár: Nevének eredetéről több monda ismert (az egyik szerint Kanta rablólovagról, a másik szerint kántori nyaraló el­­­nevezésből lett Kanta-vár).

Kanta-vári kőbánya: a Kantavári-for­rástól észak­nyu­gatra fekvő fel­ha­gyott kőbánya.

Kantavári-forrás: a romoktól északnyugatra található a sok évtizede foglalt forrás.

Kánya-forrás: A Mélyvölgyi kőfülke alatti barlangból kifolyó vizet vezeti le. A közelében jelentkező Mariska-forrással (Régen Mária-forrásnak és Mária-kútnak is nevezték.) tarthat kapcsolatot oly módon, hogy mindegyikük azonos vízgyűjtőterületről táplálkozhat.A forrás környéke csodálatos kirándulóhely, a közelében esőbeálló, padok, tűzrakóhely.

Melegmányi-forrás: az Anyák-kútja vizéből kivált mésztufa vízesés-sorozat keleti oldalában, a nagy tetarátagát alatt található.

Melegmányi-völgy: a Letics-parragtól északra vezető szép, mésztufa­gátak­kal, vízesések­kel tar­kí­tott völgy. Foglalt for­rásai az Anyák-kútja és a Melegmányi-forrás. A Mecsekben itt található a legnagyobb mésztufa-lépcsős vízesés. Mellette kiépített pihenő- és tűzrakóhely, gyönyörű környezetben.

Melegmány-vízesés: a völgy nagyvízesése először 2 méter magas, két lépcsős gáton sokfelé folyva, majd 6 m magas, négylépcsős gátsoron zuhog le. Szépsége bővíz idején vetekszik a szilvásváradi Fátyol-vízeséssel.

Mélyvölgyi kőfülke: a Nagy-mély-völgyben, a Kánya-forrástól nyugatra ta­­lál­­ható barlang. Ma csak barlang­­kutató ta­pasz­ta­lat­tal ren­­­del­­ke­­zők láto­gat­hat­ják, megfelelő fel­­­sze­re­léssel és szak­ve­ze­tés­sel. Ősemberle­le­tek­ről neve­­ze­­­tes, a Mecsekben egyedül itt előkerült égett állatcsontok a korai embercsoportok jelenlétére utalnak.

Nagy-mély-völgy: a Mecsek-háti mű­úttól, a Keresztkunyhó közeli kanyartól északi irányba in­­duló völgy. Sok töbör, kő­fül­ke, barlang található benne. Foglalt forrásai: Mariska-, Kánya-, Sziklás-, Cserkész- és Bikfa-forrás.

Páfrányos: a Petnyáki-völgy kis tisztása a Barátság-forrás mellett. Nevét a saspáfrány itt látható gyö­­nyö­­rű példányairól kapta.

Petnyáki-völgy: A Nagy-mély-völgy és a Melegmányi-völgy között jelent összeköttetést. Itt fakad a Cirkó-forrás, közvetlenül a patakmeder szélén, a meder szintjével közel azonos magasságban. A forrás régi neve Éva-forrás (Angster Imre egyik lányáról elnevezve). Közvetlenül a forrás kifolyása feletti kövön halványan bevésve látható is ez a név.

(Angster Imre hosszú éveken, évtizedeken át tisztogatta, gondozta ezt a forrást, mielőtt befoglalta volna. Semmilyen térképen az ideig neve nem szerepelt. Nem sokkal azután, hogy az Éva név bevésése megtörtént, megtudta, hogy -a sok forrást foglaló és elnevező- Csokonai Sándor nagyon mérges miatta, merthogy  „van annak neve: Cirkó forrás”. Ezek után már a térképeken is megjelent az eredeti elnevezés.)

Rábay-fa: Rábay Gyula erdőmesterről (érdemei közé tartozik a turistautak és turista léte­sít­mé­nyek tervezése és azok épít­tetése) elnevezett öreg tölgyfa, a hely turistaútvonalak találkozási pontja is egyben.

Tripammer-fa: Tripammer Károly városi erdőtisztről (érdemei közé tar­tozik a Mecsek turistaút-há­lózatá­nak kiépítésében vég­zett mun­kája), elne­vezett öreg kocsányos tölgy (pihenő- és tábor­­­hely).

Kép: szerző, picasaweb.google.com (Ágnes-vízesés), dpse.hu (Meleg-mányi-vízesés)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.