Főoldal » Zágráb – Boszorkányüldözés . . .

Zágráb – Boszorkányüldözés . . .

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tudja-e, hogy a sötét középkorban Zágrábban volt az utolsó európai boszorkányégetés? Miért és hol gyújtották meg őket, volt – e előtte ítélkezés, s vajon milyen koreográfiája volt ennek a szörnyű cselekedetnek? Mindezek a zágrábi történelem fontos adalékai, melyeket a turisták mostantól a „Boszorkánytánc” elnevezésű legújabb városnéző túra alkalmából élhetnek át.

A program résztvevőit szó szerint belevonják a misztikus boszorkányüldözésbe, éppen úgy, ahogyan az a XIV. és XVIII. század között történt, amikor is Zágrábban több, mint 250 szerencsétlent égettek el. A városnézés a szokványos módon, ismertetéssel indul, ám rejtélyes alakok váratlan felbukkanásával a résztvevők az „igazi” zágrábi boszorkány utáni kutatás aktív részeseivé válnak. A történet felpörög, az üldözés folytatódik, majd a városnézőtúra résztvevői előtt egy csomó részletet tárnak fel a valós történésekről, Zágráb korabeli kinézetéről, s az akkori szokásokról.

A történelem derűsebb oldala, s ezen belül is különösképpen az irodalom iránt érdeklődők számára állították össze a „Könyvvel Zágrábon keresztül” elnevezésű programot. Szintúgy interaktív városnézésről van szó, amely a résztvevők előtt feltárja Zágráb város gazdag irodalmi hagyatékát, illetve az irodalom nagyjainak magánéletéből vett kevéssé ismert részleteket. A túra Zágráb hét legreprezentatívabb írói emlékművének körbejárásán alapszik, azonban a „történet” kihagyja a közismert részleteket, s helyettük az írók magánéletéből vett adalékokra támaszkodik, melyekből elénk tárul az ország korabeli irodalmi és politikai élete. Éppenséggel ez a megközelítés teszi lehetővé, hogy a turisták egy igen vonzó, ám kevéssé ismert perspektívából fedezzék fel Zágrábot.

«A Grič titkai» nevű felsővárosi éjszakai városnézés azon látogatóknak szól, akik a főváros történelmi és titokzatos arcára kíváncsiak. A túra résztvevői aktívan részt vesznek a Zágráb történelméből vett események játékos felelevenítésében, melyek közül némelyek felborzolják, mások pedig kisimítják az ember idegeit. A túra történelmi tényeken, a legolvasottabb horvát írónő, Marija Jurić Zagorka regényeiből vett részleteken és ismert városi legendákon alapszik, s esti időpontja, valamint a kosztümös idegenvezetők és azon személyek miatt különleges, akik élethű és interaktív módon szemléltetik a Zágráb múltjából vett eseményeket.

A „Boszorkánytánc”, a „Könyvvel Zágrábon keresztül” és a „Grič titkai” azon három új tematikus városnéző program, melyekkel az eleddig már mint egy ötven különféle városnéző programot kínáló Zágráb kívánja elkápráztatni az ideérkezőket.

Forrás: http://press.croatia.hr/

Fotó: Schmidt Valéria

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.