Főoldal » Zenegépek és gramofonok múzeuma nyílt Keszthelyen

Zenegépek és gramofonok múzeuma nyílt Keszthelyen

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A tulajdonos, Hansjörg Surber a múzeumban őrzött kincseiről az MTI-nek pénteken elmondta: 11 éves kora óta gyűjti a régi masinákat, amelyek már akkora mennyiségben gyűltek össze, hogy hazájában nem tudott volna méltó helyet találni nekik. Az egykor biztosítási szakemberként dolgozó férfi nemrég nyugdíjba ment, és miután ismerte és kedvelte a Balaton környékét, körülnézett, hogy itt vajon alkalmas helyet találhat-e a ritka kollekciónak. Keszthely belvárosában, a Jókai utcában – alig pár lépésre a városházától – talált is egy megfelelő házat, amelynek három nagy helyiségét és a pincéjét töltötte meg az instrumentumokkal, de akad olyan, amelynek a mérete miatt az udvaron kellett külön épületrészt kialakítani.
A szinte egytől-egyig működő és a látogatók kedvéért meg is szólaló különlegességeket felsorolni is szinte lehetetlenség. Az első helyiségben például zenélő dobozok kaptak helyet, amelyek jórészt az 1700-as és 1800-as évekből származnak – egy-egy darab ára akkoriban felért egy havi jövedelemmel. A réz- vagy fahengereket, lyuggatott papírkottákat megszólaltató felhúzós szerkentyűk mellett olyanok is szerepelnek, amelyek madárhangot fütyülnek. Egy 1780-as madárorgona például arra szolgált, hogy a kalitkában tartott kedvenceket dallamokra “tanítsa”.
Van itt fából faragott fütyülő férfifigura az 1900-as évek elejéről, szó szerint szellemes makett szobabelső mozgó-zenélő figurákkal, vagy apró énekes madarat rejtő szelence. A szerkezetek többsége Svájcban, Németországban, az Egyesült Államokban vagy Franciaországban készült, a lehető legapróbb alkatrészig kézzel gyártották és állították össze őket.
Egy másik helyiségben a pénzérmék bedobásával működő masinák láthatók, szekrény méretű, több hangszert rejtő és megszólaltató dobozokban. Egy kétszáz éves angol, cserélhető hengerekkel zenélő kíntorna és fuvolaóra mellett gépzongorák is helyet kaptak. A Hupfeld-Phonoliszt márkájú hangszer érdekessége, hogy a benne lejátszható papírhengerek nagy nevű előadók játékát rögzítették és adják vissza ma is. Egy második világháború előtti tekercsen Dohnányi Ernő előadásában hallható Brahms Magyar táncok című darabja, de Lehár Ferenc eredeti zongorajátéka is felidézhető a szerkezet jóvoltából.
A harmadik helyiség a hangrögzítés korai korszakába vezet, az Edison által feltalált és gyártott viasztekercses gramofonok, a szintén legendás His Master”s Voice márkájú tölcséres lejátszók és lemezek tekinthetők meg. Akad százéves diktafon is, amely cserélhető, sőt törölhető viaszhengerre rögzítette a titkárnőknek diktált főnöki instrukciókat és leveleket.
A keszthelyi ház pincéjének egyik felében utcai kíntornák sorakoznak, a főképp Berlinből és Bécsből származó tekerős zeneládák között akad Odesszában gyártott darab is. A pince másik része egy múlt századi vurstli modellje, kivilágított és zenélő körhintákkal és hullámvasúttal.
A múzeumtulajdonos az udvaron álló önálló épületben mutatta meg a legméretesebb zenélő szerkezetet, amely 1961-ben készült és csaknem tucatnyi hangszert szólaltat meg mechanikus szerkezetével. A Belgiumban gyártott, óriás zeneláda táncterembe való, rézfúvósok, ütős hangszerek, harmonikák mellett Hammond orgonát is rejt.
A Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeumot a keszthelyi belvárosban, a névadó tulajdonos reményei szerint nemcsak a helyiek, hanem az ide látogató nagyszámú németajkú turista is szívesen felkeresi majd a letűnt korok ma is kiváló állapotú és elbűvölő hangú muzsikáló érdekességeiért.

Forrás: MTI

http://www.turizmus.com

Fotó: http://www.musikautomaten-ungarn.eu/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.